суббота, 22 сентября 2012 г.

AFACEREA CĂPȘUNUL



AFACEREA CĂPȘUNUL (VIDEO)
Publicat in Afaceri de succes
Acest fruct căutat nu numai ca aliment, dar şi ca produs administrat la tratarea mai multor afecţiuni gastro-intestinale, cardiace, infecţioase sau renale, este şi o afacere profitabilă. Aceasta numai dacă e cultivat în conformitate cu recomandările specialiştilor. De acest fapt mai mulţi oameni s-au convins, participând la seminarul desfăşurat de AO „Agro-Fermer-Conslt" Şoldăneşti.

Vasile Boţan, întreprinzător din satul Cojuşna, a precizat că, din necunoştinţă de materie, a comis un şir de erori. Dar în ansamblu, este ferm convins că se merită să investeşti în acest domeniu. Despreparticularităţile şi necesitatea respectării tehnologiei de creştere a căpşunului la seminar a vorbit Ion Caraman, colaborator ştiinţific la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare din Chişinău, şi Giorgio Gavagna, specialist italian.

Aşa cum piaţa moldovenească este invadată de produse agricole de import, executivul republican a elaborat un mecanism care să stimuleze producerea culturilor netradiţionale în general şi a căpşunului în particular. În acest scop, după cum a menţionat şi Vasile Şarban, şef de direcţie la ministerul de ramură, se bucură de facilităţi fermierii care au plantaţii de căpşun cu suprafeţe mai mari de 0,5 ha.

După cum ne-a informat Petru Brădescu, coordonator de proiect la AO „Agro-Fermer-Conslt" Şoldăneşti, în raion sunt vreo 10 gospodari, care se îndeletnicesc cu creşterea căpşunului, inclusiv doi fermieri - Petru Cernobâlschi din Cuşmirca şi Vasile Nasu din Şoldăneşti cultivă această cultură pe suprafeţe de peste un hectar. Anume la plantaţia lui Vasile Nasu participanţii s-au deplasat pentru a afla din secretele întreprinzătorului, dar şi pentru a gusta din producţia crescută aici.


Комментариев нет:

Отправить комментарий